Folwark Frobelhof

Istnieje częściowo

Podstawową funkcją folwarku było przechowalnictwo zboża. Dlatego też w roku 1733 został zbudowany na jego terenie wielkodworski spichlerz. Wybudowany został w stylu dojrzałego baroku jako trzykondygnacyjny budynek ze szczytami ze spływami wolutowymi i elewacjami rozczłonkowanymi podziałem ramowym. Zapewne też w w XVIII powstał budynek gospodarczy w południowej pierzei folwarku, mający w elewacji dziedzińcowej kamienne, barokowe obramienia otworów. Obok spichlerza stoi budynek mieszkalny zbudowany ...
Podstawową funkcją folwarku było przechowalnictwo zboża. Dlatego też w roku 1733 został zbudowany na jego terenie wielkodworski spichlerz. Wybudowany został w stylu dojrzałego baroku jako trzykondygnacyjny budynek ze szczytami ze spływami wolutowymi i elewacjami rozczłonkowanymi podziałem ramowym. Zapewne też w w XVIII powstał budynek gospodarczy w południowej pierzei folwarku, mający w elewacji dziedzińcowej kamienne, barokowe obramienia otworów. Obok spichlerza stoi budynek mieszkalny zbudowany na murach renesansowego dworu, utrzymany w stylu wiejskiego budownictwa użytkowego. Na podstawie Studium środowiska... Rybki- Cegleckiej. Nazwa folwarku pochodzi od właściciela: Heinricha von Frobel .

Rozwalające się zabudowania gospodarskie. Więcej danych brak, ...
    Spichlerz folwarku Frobelhof padł. Pewnie za kilka lat zostaną ...