1946 - Dzień Zwycięstwa

To jedno z większych wydarzeń w pierwszych latach powojennej historii Wrocławia. Przybyli na niego zaproszeni goście wśród których byli: Władysław Gomułka, wiceprzewodniczący Krajowej Rady Narodowej Stanisław Szwalbe z PPS, dowódca Dolnośląskiego Okręgu Wojskowego gen Stanisław Popławski oraz prezydent Wrocławia Bolesław Drobner. Uroczystą akademię poprzedziła msza święta odprawiona przez administratora apostolskiego ks. Karola Milika. Przez miasto ulicą Świdnicką przeszły w defiladzie członkowie ...
To jedno z większych wydarzeń w pierwszych latach powojennej historii Wrocławia. Przybyli na niego zaproszeni goście wśród których byli: Władysław Gomułka, wiceprzewodniczący Krajowej Rady Narodowej Stanisław Szwalbe z PPS, dowódca Dolnośląskiego Okręgu Wojskowego gen Stanisław Popławski oraz prezydent Wrocławia Bolesław Drobner. Uroczystą akademię poprzedziła msza święta odprawiona przez administratora apostolskiego ks. Karola Milika. Przez miasto ulicą Świdnicką przeszły w defiladzie członkowie organizacji politycznych, milicji, wojska i sportu. Doszło wtedy do incydentów politycznych polegających na wzajemnym przekrzykiwaniu się zwolenników Stanisława Mikołajczyka i Bloku Stronnictw Demokratycznych. Dzień zakończył festyn sportowy i kulturalny, zaś z tej okazji wyszedł specjalny numer gazety codziennej "Pionier"
bonczek/hydroforgroup/2011

Gospodarstwo wojskowe - Wrocławskie Żerniki.