Bachusik Rzepikus Rogalikus

Rzepikus Rogalikus to rzeźba jednego z Bachusików (dzieci Bachusa - rzymskiego boga wina) rozsianych po Zielonej Górze. Rzepikus Rogalikus znajduje się nad wejściem do piekarni Rzepka przy pl. Pocztowym 4. Autor rzeźby: Robert Tomak. Fundator rzeźby: Piekarnia Rzepka.
"Rzepikus Rogalikus usadowił się nad drzwiami piekarni Rzepka. Jest to miejsce dla niego idealne - tak blisko ulubionych chlebków, bułeczek i oczywiście rogalików. Bachusik ma przed sobą iście hamletowski dylemat: wino czy rogalik? ...
"Rzepikus Rogalikus usadowił się nad drzwiami piekarni Rzepka. Jest to miejsce dla niego idealne - tak blisko ulubionych chlebków, bułeczek i oczywiście rogalików. Bachusik ma przed sobą iście hamletowski dylemat: wino czy rogalik? A może rogalik z winem? W końcu chyba jednak wybrał rogalika. Ale przecież zawsze można go popić trunkiem, prawda? Wino się nie zmarnuje... Bachusik siedzi na wręcz idealnym miejscu, aby podglądać zakupy klientów piekarni. Może zajrzeć do torebek kupujących i popatrzeć na wszystkie przysmaki, które przed chwilą nabyli. Aż ślinka Rzepikusowi cieknie..." (cytat ze strony www.bachusiki.zgora.pl )
/Dodał Petroniusz/

Rzepikus Rogalikus to rzeźba jednego z Bachusików (dzieci Bachusa ...