Bachusik MZKus (1. lokalizacja)

MZKus to rzeźba jednego z Bachusików (dzieci Bachusa - rzymskiego boga wina) rozsianych po Zielonej Górze. MZKus znajduje się na Starym Rynku (strona zachodnia, przed kamienicą nr 22). Autor rzeźby: Artur Wochniak. Fundator rzeźby: Energo Invest Broker S.A..
"Imię MZKusa pochodzi od Miejskiego Zakładu Komunikacji. I faktycznie, jest to Bachusik komunikacyjny. Stoi w miejscu, gdzie kiedyś był jeden z najważniejszych zielonogórskich przystanków autobusowych. "To były czasy..." - wspomina Bachusik ...
"Imię MZKusa pochodzi od Miejskiego Zakładu Komunikacji. I faktycznie, jest to Bachusik komunikacyjny. Stoi w miejscu, gdzie kiedyś był jeden z najważniejszych zielonogórskich przystanków autobusowych. "To były czasy..." - wspomina Bachusik z rozrzewnieniem. Bo kiedyś Deptak był zwykłą ulicą - jeździły tu samochody i oczywiście autobusy. Na rejestracji autobusu MZKusa widnieje napis 1954-2014. Bachusik stanął na Deptaku z okazji sześćdziesięciolecia MZK. "Uświetniałem uroczystość" - mówi z dumą - "Tyle lat już te autobusy jeżdżą, a ja zawsze ten, no... patronowałem. Może nikt mnie nie widział, ale pilnowałem, żeby wszystko na czas było" - chwali się MZKus. Dlaczego Bachusik nie siedzi w autobusie, tylko w dość... niestandardowej pozycji? "Wygodnie na tym dachu" - mówi - "Oczywiście nie polecam próbować z tymi dużymi autobusami. Są o wiele bardziej narowiste" - twierdzi Bachusik. A dlaczego nie za kierownicą? "Nigdy nie kieruję po winie" - odpowiada Bachusik i pociąga za lejce. "Wio, autobusie!"" (cytat ze strony www.bachusiki.zgora.pl )
/Dodał Petroniusz/

MZKus to rzeźba jednego z Bachusików (dzieci Bachusa - rzymskiego ...