Bielawska Placówka Muzealna

Budynek nr 19b

Bursa zakładowa i "Krosno" redakcja, świetlica robotnicza, Abnehmer Gasthaus der Firma Ch. Dierig AG

<1875

Pierwotnie dom mieszkalny radcy handlowego Raimonda von Bamberg, pełniącego od końca XIX w. funkcję dyrektora bielawskich zakładów firmy Ch. Dierig. W sierpniu 1904 r. do tego budynku, wprowadza świeżo poślubioną małżonkę, Johannę Charlottę, córkę sąsiada, współwłaściciela firmy Ch. Dierig, Georga Dieriga . Po śmierci Georga w 1917 r. małżonkowie przeprowadzą się do jego willi, od tej pory nazywanej "Bambergvilla". W opuszczonym budynku ...
Pierwotnie dom mieszkalny radcy handlowego Raimonda von Bamberg, pełniącego od końca XIX w. funkcję dyrektora bielawskich zakładów firmy Ch. Dierig. W sierpniu 1904 r. do tego budynku, wprowadza świeżo poślubioną małżonkę, Johannę Charlottę, córkę sąsiada, współwłaściciela firmy Ch. Dierig, Georga Dieriga . Po śmierci Georga w 1917 r. małżonkowie przeprowadzą się do jego willi, od tej pory nazywanej "Bambergvilla". W opuszczonym budynku powstaje hotel dla gości i klientów firmy Ch. Dierig. Po II WŚ, dla pierwszych polskich pracowników firmy zorganizowano tu stołówkę (również dla pracowników pierwszego polskiego Zarządu Miasta, który miał siedzibę w sąsiednim budynku nr 17 (willa Bamberg'a) i świetlicę robotniczą. Na piętrze, do końca działalności zakładów, były pokoje mieszkalne dla pracowników zakładu, oczekujących na mieszkania. Na parterze, w 1947 r. umieszczono redakcję Gazety Włókniarzy "KROSNO", było tu też mieszkanie (pokój z kuchnią) Teodora Mierzei, założyciela i redaktora naczelnego "Krosna" oraz twórcy i reżysera bielawskiego Teatru Robotniczego. Po 1989 r. pana Teodora Mierzeję, na wniosek zakładowej "Solidarności", wyrzucono z mieszkania!!! Po prywatyzacji zakładu, nowy właściciel założył tu sklep firmowy, który działał do upadku zakładu w 2008 r. Teraz ma tu siedzibę bielawskie muzeum regionalne. Mieszkania dawnej bursy, na piętrze sprzedano. /SyG/

Fragment obrazu. Dawna bursa, mieszkania dla gości zakładu, obecnie ...
    Pomnik wojenny Dieriga Kriegerdenkmal der Firma Christian Dierig ...