Kamień Książęcy

Jest takie miejsce, w którym w wiekach średnich stykały się granice trzech piastowskich księstw: świdnickiego, ziębickiego i brzeskiego. Związana z tym miejscem legenda głosi... Że w pierwszej lub drugiej dekadzie XIV wieku sąsiadujący ze sobą władcy; Bernard świdnicki, Bolko II ziębicki i Bolesław III pan Brzegu, Legnicy i Namysłowa, przybyli do Piławy i przy stojącym u zbiegu trzech księstw głazie zawarli nowy układ graniczny. Zaraz potem usiedli do biesiadnego stołu, a dla podkreślenia suwerenności, ...
Jest takie miejsce, w którym w wiekach średnich stykały się granice trzech piastowskich księstw: świdnickiego, ziębickiego i brzeskiego. Związana z tym miejscem legenda głosi... Że w pierwszej lub drugiej dekadzie XIV wieku sąsiadujący ze sobą władcy; Bernard świdnicki, Bolko II ziębicki i Bolesław III pan Brzegu, Legnicy i Namysłowa, przybyli do Piławy i przy stojącym u zbiegu trzech księstw głazie zawarli nowy układ graniczny. Zaraz potem usiedli do biesiadnego stołu, a dla podkreślenia suwerenności, każdy z nich pozostał na swoim terytorium. Dla upamiętnienia tego wydarzenia wykuto w kamieniu inicjały władców, a owo miejsce nazwano Trzema Księstwami. Do tego wydarzenia nawiązuje herb Piławy Górnej, poprzedni i obecny
Wszystkie archiwalne materiały wskazują, że to nie było w tym miejscu tylko 2 kilometry na północ
w Piławie Górnej przy ulicy Bohaterów Getta, jak jest napisane w przedwojennej literaturze niemieckiej, np. ,,KREIS REICHENBACH" Z 1915r. Sam kamień nie zachował się do naszych czasów jak i nie istnieją dokładne mapy z tamtego okresu. Nowy kamień został postawiony z inicjatywy Arnolda Kordasiewicza latem 2009r. przy współdziale PTTK Ząbkowice Śl. i LOT ( Lokalna Organizacja Turystyczna ) z Ząbkowic Śl. Miejsce to umieściłem przy Sulisławicach chociaż blisko jest do Brodziszowa jak i do Piławy Górnej.
Źródło /Historia/Trzy księstwa,

Widok z kierunku południowego.