Dziedziniec gospodarczy

Pałac Jędrzychów

Schloss Neuguth-Heinzenburg

Jędrzychów jest wioską, która składa się z kilku mniejszych osad ciągnących się na przestrzeni wielu kilometrów , rozdzielonych obszarami polnymi z Jędrzychowa do Nowinek (nazwa z okresu powojennego) oraz piękną aleją z Nowinek do Nowego Dworu (nazwa z okresu powojennego ). W Nowym Dworze - Neuguth znajduje się piękny obszerny pałac z wysoką charakterystyczną wieżą, którego ostatnim właścicielem był baron von Müffling. Tuż przed nadejściem frontu w 1945 r. wyjechał on z całą rodziną na zachód. Autorem ...
Jędrzychów jest wioską, która składa się z kilku mniejszych osad ciągnących się na przestrzeni wielu kilometrów , rozdzielonych obszarami polnymi z Jędrzychowa do Nowinek (nazwa z okresu powojennego) oraz piękną aleją z Nowinek do Nowego Dworu (nazwa z okresu powojennego ). W Nowym Dworze - Neuguth znajduje się piękny obszerny pałac z wysoką charakterystyczną wieżą, którego ostatnim właścicielem był baron von Müffling. Tuż przed nadejściem frontu w 1945 r. wyjechał on z całą rodziną na zachód. Autorem przebudowy w 1903 roku był Dietrich von der Recke - Volmerstein. Dziś pałac zamieszkany jest przez kilka rodzin. W jego otoczeniu rozległe użytkowane zabudowania gospodarcze między innymi funkcjonująca gorzelnia . Przed fasadą frontową, po obu bokach rozległego dziedzińca usytuowane są ciekawe dwa barokowe pawilony . Murowane , złożone na rzutach kwadratu, nakryte czterospadowymi dachami, przechodzącymi w kopuły zwieńczone latarniami. (Tomasz Mietlicki)

Pałac we Włoszczowie.
    Pałac Jędrzychów i obronny kościół ewangelicki.