Produkty zdrojowe

Linie rozlewnicze

Sklep firmowy

Rozlewnia Wód Mineralnych nr 1

Mineralwasserabfüllanlage

Po odwierceniu nowych ujęć wód mineralnych przystąpiono W Polanicy do budowy dużej rozlewni. Powstał trzykondygnacyjny obiekt z halą produkcyjną, pomieszczeniami socjalnymi, biurami, magazynami i warsztatami. Zakład uruchomiono 1 grudnia 1908 r., a trzy dni później mistrz źródlany Josef Klar napełnił pierwszą butelkę wodą mineralną. Korzystano z prostych, ręcznych urządzeń. Produkcja odbywała się sezonowo i przy wydajności ok. 500 butelek na godzinę wynosiła 400 tys. butelek rocznie. Masowe wytwarzanie ...
Po odwierceniu nowych ujęć wód mineralnych przystąpiono W Polanicy do budowy dużej rozlewni. Powstał trzykondygnacyjny obiekt z halą produkcyjną, pomieszczeniami socjalnymi, biurami, magazynami i warsztatami. Zakład uruchomiono 1 grudnia 1908 r., a trzy dni później mistrz źródlany Josef Klar napełnił pierwszą butelkę wodą mineralną. Korzystano z prostych, ręcznych urządzeń. Produkcja odbywała się sezonowo i przy wydajności ok. 500 butelek na godzinę wynosiła 400 tys. butelek rocznie. Masowe wytwarzanie wód sztucznych (znanych jako sodowe) wymusiło postęp w technice rozlewnictwa. Również w Polanicy pojawiły się myjki mechaniczne, zmechanizowano moczenie butelek, wprowadzono płuczkarki, etykieciarki ręczne. Po wdrożeniu zamknięć koronowych z wkładką korkową (kapsli) zaczęto używać kapslownic nożnych. Produkcja w latach międzywojennych wzrosła do ok. 2 mln butelek rocznie. Nowy etap w dziejach rozlewnictwa polanickich wód mineralnych rozpoczął się po zakończeniu drugiej wojny światowej, gdy polski zarząd uzdrowiska uruchomił produkcję „Staropolanki”. Rozlewnia nadal funkcjonowała sezonowo, ale wydajność systematycznie rosła z 27 tys. butelek w drugim półroczu 1945 r. do 875 tys. w 1948 r. W 1949 r. zainstalowano linię „Seitz” z automatyczną myjnią tunelową, kapslownicą, rozlewarką karuzelową i zautomatyzowanym transportem butelek. Podjęto rozlewanie wody leczniczej „Wielka Pieniawa” i w roku następnym produkcja osiągnęła blisko 2,4 mln butelek. Przełomowy był 1960 r., do Polanicy trafiła sprowadzona z ówczesnej Czechosłowacji linia rozlewnicza typu „Norma”. Uruchomiono pracę na dwie zmiany i już w 1961 r. wyprodukowano ponad 17 mln butelek „Staropolanki” oraz blisko 240 tys. „Wielkiej Pieniawy”. W przebudowanej rozlewni od 1969 r. pracowały już trzy linie „Norma” rozlewające 51,6 mln butelek „Staropolanki” i 1,6 mln „Wielkiej Pieniawy”. Po utworzeniu w 1974 r. „Zespołu Uzdrowisk Kłodzkich” linie „Norma” wymieniać zaczęto na niemieckie „Nagema”, podjęto także decyzję o przebudowie zakładu, polegającej na wyburzeniu starej hali z licznymi przybudówkami, prowizorycznymi wiatami i wybudowaniu od podstaw nowych obiektów. Produkcja „Staropolanki” i „Wielkiej Pieniawy” osiągnęła w 1989 r. 31,1 mln litrów. W 1998 r. zakupiono nową linię o mocy przerobowej 8-10 tys. butelek na godzinę.(bynio)

Pierwsze budynki rozlewni
    Pracownicy rozlewni wody mineralnej