Galeria Sławnych Wrocławian

Sala Mieszczańska

Sala Mieszczańska znajduje się na parterze Ratusza - dwutraktowa, nakryta sklepieniami kolebkowymi z lunetami. Obecnie mieści Galerię Sławnych Wrocławian.
Hala Mieszczańska (na paterze, wchodzi się do niej od strony zachodniej) jest najstarszym wnętrzem ratusza.
Początkowo służyła mieszczanom jako miejsce zgromadzeń publicznych, np. zebrań gminy z radą, potem w niej handlowano, a nawet urządzano wesela. Dziś znów gromadzi wrocławian. Głównie tych najsławniejszych, którym ufundowano ...
Początkowo służyła mieszczanom jako miejsce zgromadzeń publicznych, np. zebrań gminy z radą, potem w niej handlowano, a nawet urządzano wesela. Dziś znów gromadzi wrocławian. Głównie tych najsławniejszych, którym ufundowano kamienne popiersia.

Figura chyba orła zdobiąca Salę Książęcą przed wojną.
    Pomnik H. F. K. vom Steina przy południowej ścianie Sali Mieszczańskiej ...