Lapidarium

Cmentarz przykościelny

Kościół otacza mur cmentarny, z okazałym, trójdzielnym budynkiem bramnym z 1706 roku, mieszczącym po bokach wejścia ze schodami kamiennymi, a pośrodku kaplicę założoną na rzucie prostokąta. Sklepienie kaplicy pokrywają freski. Wewnątrz barokowo-rokokowy ołtarz z figurą św. Anny Samotrzeciej z XVIII wieku. Nad kaplicą i jednym wejściem, namiotowe daszki różnej wysokości.W 1633 r. miała miejsce straszna zaraza w , która pochłonęła życie 200 osób z parafii Jaszkowej Górnej , które zostały pochowane ...
Kościół otacza mur cmentarny, z okazałym, trójdzielnym budynkiem bramnym z 1706 roku, mieszczącym po bokach wejścia ze schodami kamiennymi, a pośrodku kaplicę założoną na rzucie prostokąta. Sklepienie kaplicy pokrywają freski. Wewnątrz barokowo-rokokowy ołtarz z figurą św. Anny Samotrzeciej z XVIII wieku. Nad kaplicą i jednym wejściem, namiotowe daszki różnej wysokości.W 1633 r. miała miejsce straszna zaraza w , która pochłonęła życie 200 osób z parafii Jaszkowej Górnej , które zostały pochowane na przykościelnym cmentarzu.

Pomnik w pobliżu wejścia do kościoła, postawiony z okazji 222-lecia ...
    Cmentarz przykościelny.