Amfiteatr

Już w 1935r. rozpoczęto pierwsze prace przy przebudowie fosy miejskiej, tak żeby w tym miejscu wybudować amfiteatr. Prace te przerwała wojna i dopiero po jej zakończeniu władze polskie postarały się, aby to miejsce uatrakcyjnić i przywrócić do życia. Scena brzeskiego amfiteatru w latach 60-80 XX w. tętniła życiem. Tutaj odbywały się imprezy masowe organizowane w mieście. Amfiteatr wykorzystując naturalny spadek zapewniał możliwość oglądanie wszystkiego tego, co się dzieje na scenie dla około 3000 ...
Już w 1935r. rozpoczęto pierwsze prace przy przebudowie fosy miejskiej, tak żeby w tym miejscu wybudować amfiteatr. Prace te przerwała wojna i dopiero po jej zakończeniu władze polskie postarały się, aby to miejsce uatrakcyjnić i przywrócić do życia. Scena brzeskiego amfiteatru w latach 60-80 XX w. tętniła życiem. Tutaj odbywały się imprezy masowe organizowane w mieście. Amfiteatr wykorzystując naturalny spadek zapewniał możliwość oglądanie wszystkiego tego, co się dzieje na scenie dla około 3000 osób i jest to jeden z większych obiektów plenerowych na Dolnym Śląsku. Amfiteatr przeżywał swoje wzloty i upadki, to tutaj występowały największe gwiazdy PRL odwiedzające Brzeg. Niestety w latach 90 ubiegłego wieku zapomniany i zaniedbany powoli popada w ruinę.

Widok na amfiteatr w Brzegu.
    Uroczyste obchody i koncert z okazji Dnia Zwycięstwa.