Detale architektoniczne

Pałac założony jest na planie czworoboku, posiada wewnętrzny dziedziniec, na który prowadza dwie bramy przejazdów, ozdobione ciekawymi portalami i kartuszami herbowymi (od strony drogi-herb Strachwitzów, od strony północnej alians herbów Saurmów i Vogtów). Na dziedzińcu widoczny jest jeszcze fragment dawnego, renesansowego krużganka, obecnie zamurowanego. Zachowane elementy barokowe, to portale (wzbogacone w XIX w.) i przezroczysty hełm, stanowiący zwieńczenie wieży. Interesująca jest także XIX w. ...
Pałac założony jest na planie czworoboku, posiada wewnętrzny dziedziniec, na który prowadza dwie bramy przejazdów, ozdobione ciekawymi portalami i kartuszami herbowymi (od strony drogi-herb Strachwitzów, od strony północnej alians herbów Saurmów i Vogtów). Na dziedzińcu widoczny jest jeszcze fragment dawnego, renesansowego krużganka, obecnie zamurowanego. Zachowane elementy barokowe, to portale (wzbogacone w XIX w.) i przezroczysty hełm, stanowiący zwieńczenie wieży. Interesująca jest także XIX w. elewacja ogrodowa, neomanierystyczna, z dwoma szczytami i zdwojonym portalem, prowadzącym na taras.

Bobolice - pałac. Kartusz nad główną bramą prowadzącą na dziedziniec.
    Bobolice - pałac. Boczna brama prowadząca na dziedziniec.