Detale architektoniczne

XVIw.

Obecny kościół filialny pochodzący z końca XVI w. ozdobiony jest sklepieniem krzyżowym. Dekoracja sgraffitową oraz sceny figuralne przedstawiające niosącego krzyż Chrystusa w otoczeniu Apostołów pokrywają zewnętrzną ścianę południową. Dwie sceny nad wejściem do kościoła: ofiary Abrahama po lewej stronie i wywyższenie Węża Miedzianego z prawej oddzielone są dekoracją w formie palmety. Do czasów współczesnych nie zachowało się pierwotne prezbiterium a sceny figuralne zostały mocno zatarte i przekształcone ...
Obecny kościół filialny pochodzący z końca XVI w. ozdobiony jest sklepieniem krzyżowym. Dekoracja sgraffitową oraz sceny figuralne przedstawiające niosącego krzyż Chrystusa w otoczeniu Apostołów pokrywają zewnętrzną ścianę południową. Dwie sceny nad wejściem do kościoła: ofiary Abrahama po lewej stronie i wywyższenie Węża Miedzianego z prawej oddzielone są dekoracją w formie palmety. Do czasów współczesnych nie zachowało się pierwotne prezbiterium a sceny figuralne zostały mocno zatarte i przekształcone w wyniku konserwacji.

Południowa elewacja kościoła
    Ściana południowa kościoła Podwyższenia Krzyża Świętego w Lubominie ...