Kamienny krzyż ze Smogorni

Werner Wessel Kreuz

Kamienny krzyż ze Smogorni (krzyż „Wessela”) – ustawiony nad Kotłem Smogorni, pamiątka tragicznego wypadku, który zdarzył się zimą 1929 roku. Historia ta odbiła się szerokim echem w Niemczech, ponieważ zginął wtedy młodszy brat Horsta Wessela – „ikony” Trzeciej Rzeszy. Po południu (około 15.00) 29 grudnia 1929 roku grupa niemieckiej młodzieży pomimo zadymki opuściła schronisko Špindlerova bouda (niem. Spindlerbaude) i udała się w kierunku schroniska im. Księcia Henryka (niem. Prinz-Heinrich-Baude). ...
Kamienny krzyż ze Smogorni (krzyż „Wessela”) – ustawiony nad Kotłem Smogorni, pamiątka tragicznego wypadku, który zdarzył się zimą 1929 roku. Historia ta odbiła się szerokim echem w Niemczech, ponieważ zginął wtedy młodszy brat Horsta Wessela – „ikony” Trzeciej Rzeszy. Po południu (około 15.00) 29 grudnia 1929 roku grupa niemieckiej młodzieży pomimo zadymki opuściła schronisko Špindlerova bouda (niem. Spindlerbaude) i udała się w kierunku schroniska im. Księcia Henryka (niem. Prinz-Heinrich-Baude). Impreza sportowo - turystyczna została zorganizowana przez hitlerowską młodzieżówkę (najprawdopodobniej SA). W czasie burzy grupa uległa rozproszeniu. Zabłądziły i zginęły cztery osoby: Hildegard Schönfeld, Werner Wessel, Fritz Radioff i Hans Tesche. Wywrócony krzyż jest widoczny także dzisiaj. Wypadek opisał "Wanderer im Riesengebirge". Opis zaczerpnięty z Encyklopedii Sudeckiej:

Krzyż pamiątkowy nieopodal dawnego schroniska Księcia Henryka.
    Pomnik upamiętniający śmierć Wernera Wessela i trójki jego towarzyszy, ...