Wnętrza pałacu

Istnieje częściowo

Pierwszy rezydencja w Żyrowej została wzniesiona w XV lub XVI wieku jako siedziba rodu von Żyrowskich. Wczesnobarokowy pałac jaki dziś możemy podziwiać został zbudowany w latach 1631-44 przez księcia Melchiora Ferdynanda von Gaschin, być może z wykorzystaniem murów wcześniejszej budowli. Pałac w rękach znakomitego rodu von Gaschin pozostał do 1852 roku. W latach 1892 – 1945 pałac był siedzibą jednej z linii rodu von Francken – Sierstorpff. Po 1945 roku w zabytkowych wnętrzach urządzono sanatorium ...
Pierwszy rezydencja w Żyrowej została wzniesiona w XV lub XVI wieku jako siedziba rodu von Żyrowskich. Wczesnobarokowy pałac jaki dziś możemy podziwiać został zbudowany w latach 1631-44 przez księcia Melchiora Ferdynanda von Gaschin, być może z wykorzystaniem murów wcześniejszej budowli. Pałac w rękach znakomitego rodu von Gaschin pozostał do 1852 roku. W latach 1892 – 1945 pałac był siedzibą jednej z linii rodu von Francken – Sierstorpff. Po 1945 roku w zabytkowych wnętrzach urządzono sanatorium dla dzieci. Niestety stan zabytku ulegał stałemu pogorszeniu i w latach 80-tych XX wieku pałac został opuszczony. Obecnie stanowi własność prywatną jednak nie jest remontowany. Pałac otacza dobrze utrzymany park krajobrazowy, całość otoczona ogrodzeniem, nie ma możliwości zwiedzania, jednak zza płotu bez problemu można obejrzeć zabytek.

Jedna z sal pałacowych. [Robert Weber.Schlesische Schlösser. Bd. ...
    Żyrowa-Pałac.