Galeria Pastorów

Konfesjonał

Chrzcielnica

Hala Chrztów (dawna Zakrystia)

Taufkapelle

Kościół Pokoju został wzniesiony na planie krzyża, w technice szachulcowej, opartej na drewnianym szkielecie wypełnionym masą z gliny i słomy. Do głównej części dobudowano Halę Chrztów i zakrystię od wschodu, Halę Zmarłych od zachodu, Halę Ślubów od południa i Halę Polną od północy. ..... "Do kościoła wchodzimy od strony dawnej zakrystii. Ściany tego pomieszczenia ozdobione zostały licznymi portretami księży, którzy pełnili tu posługę duszpasterską. Na szczególną uwagę zasługują wizerunki Benjamina ...
Kościół Pokoju został wzniesiony na planie krzyża, w technice szachulcowej, opartej na drewnianym szkielecie wypełnionym masą z gliny i słomy. Do głównej części dobudowano Halę Chrztów i zakrystię od wschodu, Halę Zmarłych od zachodu, Halę Ślubów od południa i Halę Polną od północy. ..... "Do kościoła wchodzimy od strony dawnej zakrystii. Ściany tego pomieszczenia ozdobione zostały licznymi portretami księży, którzy pełnili tu posługę duszpasterską. Na szczególną uwagę zasługują wizerunki Benjamina Gerlacha (1633-1683), Benjamina Schmolckego (1672-1737), Gottfrieda Balthasara Scharffa (1676-1744) oraz Johanna Friedricha Tiedego.

Pierwszy z nich, oprócz teologii, żywo zajmował się astronomią. Byt przyjacielem gdańszczanina Jana Heweliusza; wydał drukiem dzieło o kometach. Niezależnie od astronoma angielskiego Edmonda Halleya, był współodkrywcą słynnej komety.

Benjamin Schmolcke zasłynął jako świetny poeta i pieśniarz, byt autorem około 1200 pieśni, z których wiele śpiewanych jest do dziś w Niemczech, Polsce, Szwecji i Finlandii. Urodził się jako syn księdza z Chróstnika pod Lubinem. Studiował na Uniwersytecie w Lipsku. W 1730 r. został częściowo sparaliżowany, kazał się jednak przynosić do kościoła, aby móc kłaść dłonie na głowach swych wiernych i udzielać im błogosławieństwa.

Balthasar Scharff byt autorem wielu prac z zakresu teologii protestanckiej, część jego dzieł przetłumaczono już za jego życia na wiele języków, w tym na holenderski i węgierski.

Czwarty ze wspominanych księży byt zamiłowanym entomologiem. Posiadał olbrzymią kolekcję motyli, gdzie znalazły się okazy przysyłane m.in. przez jego przyjaciela, namiestnika Cejlonu. Na cmentarzu, w miejscu które ze względu na niezwykłe założenie parkowo-cmentarne, nazwano potem Tiedesches Schlummerhain (gaj spoczynku pastora Tiedego), znajdowała się altana, na której pastor jeszcze za życia nakazał umieścić kamienną rzeźbę chłopca trzymającego w dłoni szykującego się do lotu motyla. Motyl miał znaczenie symboliczne; życie ludzkie na ziemi jest jednym ze stadiów do lepszego, piękniejszego życia. Podobnie jak motyl, który przekształca się z larwy w niezwykłą, wspaniałą postać, tak też człowiek przechodząc przed obliczem śmierci stać się ma wspanialszą, nową istotą.

Znajdujący się w zakrystii obraz ołtarzowy przedstawia Ostatnią Wieczerzę. Stojąca pośrodku barokowa chrzcielnica pochodząca z 1661 r. jest dziełem Pankratiusa Wemera z Jeleniej Góry. Ufundowana została przez okoliczne rody szlacheckie: von Nostitz, von Berger, von Czettritz, von Sommerfeid, von Rotkirch i von Rätschin, ich herby widzimy na jej dolnej części. Na pokrywie chrzcielnicy umieszczono scenę z Chrztem Chrystusa.

Ponadto znajduje się tu stary konfesjonał, najprawdopodobniej z tego miejsca ksiądz dokonywał powszechnej absolucji, czyli ogólnego rozgrzeszenia. Pierwotnie stał on w kościele.

W przeszklonej szafie ozdobionej na bordiurze herbem rodziny von Berger znajdują się dawne ornaty używane przez duchownych tutejszego kościoła do roku 1852. Jest tam także krzyż noszony niegdyś przed konduktem pogrzebowym, nakrycie na kielich z pięknie wyhaftowaną sceną starotestamentową przedstawiającą proroka Jonasza wyrzucanego z paszczy wieloryba oraz Biblia - o której niegdyś mówiono, że została przecięta szablą gorliwego katolika. Warto zwrócić też uwagę na stary, kryształowy żyrandol oraz XVII-wieczny obraz ołtarzowy przedstawiający Ukrzyżowanie Chrystusa. Wisiał on pierwotnie w ołtarzu kościoła tymczasowego. Odkupiono go od wójta ziemskiego o nazwisku Bode. Jedynie 1/4 sumy potrzebnej do jego nabycia wydano z kasy parafialnej, resztę zaś pokryli pobożni dobroczyńcy. (źródło: Ewangelicki Kościół Pokoju w Świdnicy Sobiesław Nowotny)

Warsztat snycerski firmy wykonującej na początku swojej kariery ...
    Fotokopia telegraficznej zgody zwierzchników kościoła na budowę ...