Bluszczowa (523 m n.p.m.)

Efeuberg, Epheuberg

Bluszczowa ( 523 m n.p.m.) – wzniesienie na granicy polsko czeskiej. Stanowi kulminację wąskiego grzbietu na pd.zach. krańcu środkowego piętra Gór Stołowych nad Czermną. Wznosi się po północno-zachodniej stronie od wzniesienia Świni Grzbiet. Południowo-wschodnim podnóżem wzniesienia przebiega lokalna droga z Czermnej do Pstrążnej oraz przepływa Czermnica tworząc między wzniesieniem a Świni Grzbietem niewielki przełom.
Od południowego-zachodu wzniesienie graniczy z Obniżeniem Kudowy. Na Bluszczowej ...
Od południowego-zachodu wzniesienie graniczy z Obniżeniem Kudowy. Na Bluszczowej wytyczono startowisko dla paralotni

Czermna. Startowisko dla paralotni na Bluszczowej w Górach Stołowych.
    Czermna. Lot paralotni z Bluszczowej .... ( https://www.youtube.com/watch?v=Mj0zh51b3-U ...