Detale architektoniczne

Cmentarz przykościelny

Mauzoleum Schaffgotschów

Kościół Niepokalanego Poczęcia NMP

XVw.

Kościół filialny Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny z zewnątrz wygląda bardzo skromnie, ale w jego wnętrzach poza pentaptykiem św. Anny Samotrzeciej z około 1510 r., amboną i chrzcielnicą z XVII w., znajduje się przede wszystkim kaplica grobowa rodziny Schaffgotschów. Na środku kaplicy stoją dwie kamienne renesansowe tumby, z leżącymi postaciami: Hansa I (zm. 1565) i jego żony Salome, z domu Nimptsch (zm. 1567) oraz Hansa II (zm. 1572) i Margareth, z domu von Hochberg (zm. 1574). Po ...
Kościół filialny Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny z zewnątrz wygląda bardzo skromnie, ale w jego wnętrzach poza pentaptykiem św. Anny Samotrzeciej z około 1510 r., amboną i chrzcielnicą z XVII w., znajduje się przede wszystkim kaplica grobowa rodziny Schaffgotschów. Na środku kaplicy stoją dwie kamienne renesansowe tumby, z leżącymi postaciami: Hansa I (zm. 1565) i jego żony Salome, z domu Nimptsch (zm. 1567) oraz Hansa II (zm. 1572) i Margareth, z domu von Hochberg (zm. 1574). Po bokach tumb płaskorzeźby z kartuszami herbowymi i scenami biblijnymi. Na wewnętrznych ścianach kaplicy umieszczono płyty nagrobne i epitafia z lat 1590-1621. Ta mało znana nekropolia jest najcenniejszym zespołem renesansowej i manierystycznej rzeźby nagrobnej w rejonie Kamiennej Góry. W 2010 r. prowadzono prace remontowe w świątyni, pozostaje też mieć nadzieję, że renowacją zostaną objęte również nagrobki Schaffgotschów, zwłaszcza uszkodzona rzeźba przedstawiająca Hansa II.
Damian Dąbrowski,
Październik 2010 r. za