Budynek nr 31 (d. kościół)

Budynek dawnego kościoła ewangelicko-augsburskiego: w 1892 roku na potrzeby ewangelików wierzbneńskich, hrabia Alfred von Waldenberg przekazał budynek dawnej oranżerii. W ciągu kilku miesięcy parter obiektu zaadoptowany został na świątynię, a piętro na szkołę. Na początku XX wieku w budynku zamieszkał pastor. Dawny kościół ewangelicko-augsburski, wzniesiony ok.1730 roku, jest budowlą murowaną, tynkowaną z tynkowanym detalem (obramienia, płyciny nad- i podokienne, gzymsy), dwukondygnacyjną i 9-osiową. ...
Budynek dawnego kościoła ewangelicko-augsburskiego: w 1892 roku na potrzeby ewangelików wierzbneńskich, hrabia Alfred von Waldenberg przekazał budynek dawnej oranżerii. W ciągu kilku miesięcy parter obiektu zaadoptowany został na świątynię, a piętro na szkołę. Na początku XX wieku w budynku zamieszkał pastor. Dawny kościół ewangelicko-augsburski, wzniesiony ok.1730 roku, jest budowlą murowaną, tynkowaną z tynkowanym detalem (obramienia, płyciny nad- i podokienne, gzymsy), dwukondygnacyjną i 9-osiową. Otwór wejściowy budynku umieszczony osiowo, osłonięty jest późniejszym gankiem. Elewacje zewnętrzne posiadają kompozycję symetryczną, dośrodkową. Bryłę obiektu nakrywa dach mansardowy, kryty dachówką
ceramiczną.
Opracowanie