Kościół Narodzenia NMP

Kirche

Kościół z XIV stulecia, dawniej z wyraźnymi cechami gotyckimi, które zostały niemal całkowicie zatarte w wyniku gruntownej przebudowy w roku 1752. Obecnie dominuje klasycyzm. Budowla murowana z kamienia i cegły, jednonawowa z zakrystią i kruchtą od północy oraz wzniesioną w 1771 wieżą (w miejsce starej drewnianej), którą wieńczy latarnia. Za:
W wyniku przebudowy świątyni zatarte zostały gotyckie cechy stylowe i obiekt otrzymał wygląd klasycystyczny. Murowany ...
W wyniku przebudowy świątyni zatarte zostały gotyckie cechy stylowe i obiekt otrzymał wygląd klasycystyczny. Murowany z kamienia, w partiach nowszych z cegły. Jednonawowy z prostokątnym prezbiterium, od strony południowej powiększonym do szerokości nawy. Od północy zakrystia i kruchta z okresu przebudowy. Nad korpusem w partii zachodniej prostokątna wieża zwieńczona latarnią. Za:

Kościół Narodzenia NMP w Dłużku.
    Dłużek - sklep, pałac, kościół, pomnik wojenny