Kolumna Maryjna

W roku 1720 wzniesiono z funduszów ks. proboszcza Kaspra Scribaniego 6-metrową kolumnę maryjną i ustawiono ją przed połu­dniową elewacją kościoła parafialnego, z widokiem na perspektywę ulicy Zamkowej. Architektura kolumny składa się z czteropromienistego cokołu, na którym stały figury świętych: Piotra, Pawła, Marcina i Jana Ewangelisty. Figury zaginęły w XIX wieku. Na ścianie zachodniej cokołu znajdujemy jeszcze czytelny napis erekcyjny z datą 1720. Na szczycie kolumny, zwieńczonej ...
W roku 1720 wzniesiono z funduszów ks. proboszcza Kaspra Scribaniego 6-metrową kolumnę maryjną i ustawiono ją przed połu­dniową elewacją kościoła parafialnego, z widokiem na perspektywę ulicy Zamkowej. Architektura kolumny składa się z czteropromienistego cokołu, na którym stały figury świętych: Piotra, Pawła, Marcina i Jana Ewangelisty. Figury zaginęły w XIX wieku. Na ścianie zachodniej cokołu znajdujemy jeszcze czytelny napis erekcyjny z datą 1720. Na szczycie kolumny, zwieńczonej głowicą kompozytową, znajdowała się figura Matki Bożej z wieńcem 12 gwiazd dokoła głowy, stojąca na oplecionej wężem kuli ziemskiej.Immaculata miała unaoczniać jaworzanom jedną z prawd wiary katolickiej o Niepokalanym Poczęciu Marii, głoszoną w Kościele od wieków. Figura Matki Bożej Niepokalanego Poczętej została zniszczona w roku 1945. W roku. 1989, z inicjatywy śp. Jana Czernieja, członkowie parafialnych stowarzyszeń świeckich ufundowali figurę NMP, stojącą obecnie na XVIII - wiecznej kolumnie.
Jan Rybotycki

Rycina przedstawiająca kościół świętego Marcina przed remontem ...