Wnętrze kościoła

Kościół parafialny został wzniesiony w 1530r. na miejscu kaplicy, która w tym miejscu była zbudowana w 1508r, a został powiększony w 1668r., a przebudowany w latach 1703 - 1707 w stylu barokowym. Jednonawowy, murowany z kamienia, o wnętrzu nakrytym sklepieniem kolebkowym, z polichromią o motywach ludowych. Wyposażenie wnętrza barokowe: ołtarz główny, ambona, chrzcielnica, prospekt organowy, drewniane epitafium z XVIIIw. Wobec postępującego procesu niszczenia drewnianego układu konstrukcyjnego empor ...
Kościół parafialny został wzniesiony w 1530r. na miejscu kaplicy, która w tym miejscu była zbudowana w 1508r, a został powiększony w 1668r., a przebudowany w latach 1703 - 1707 w stylu barokowym. Jednonawowy, murowany z kamienia, o wnętrzu nakrytym sklepieniem kolebkowym, z polichromią o motywach ludowych. Wyposażenie wnętrza barokowe: ołtarz główny, ambona, chrzcielnica, prospekt organowy, drewniane epitafium z XVIIIw. Wobec postępującego procesu niszczenia drewnianego układu konstrukcyjnego empor i więźby dachowej, w latach 1966 - 1967 wprowadzono do wnętrza nową konstrukcję, a zdemontowano malowidła ze stropu i balustrady empor pochodzące z 1714r., a zabezpieczone w składnicy muzealnej.
Obecnie jest to budowla murowana, jednonawowa, z niewyodrębnionym architektonicznie, zamkniętym trójbocznie prezbiterium. Od wschodu przylega do kościoła zakrystia, a od zachodu czworoboczna wieża, na której znajduje się zegar słoneczny z 1727r. z kartuszem herbowym, oraz zegar mechaniczny z końca XIXw. (najprawdopodobniej z1862r.),a wykonał go G.Henkel. Zwraca uwagę wyposażenie wnętrza pochodzące z XVIIIw., oraz szereg płyt nagrobnych z XVII i XVIIIw. Do znaczniejszych nagrobków zaliczyć należy całopostaciowy D.Otkrzyca (niem.Uchtritza +1693r.).

Wnętrze kościoła św. Michała Archanioła w Giebułtowie.
    Kościół św. Michała Archanioła, widok wnętrza świątyni.