Kładka (pot. Piekielnica - Muzeum Górnictwa)

Strumień Piekielnica w Przygórzu

Most kolejowy (pot. Piekielnica / Nowa Ruda - Zatorze)

Przepust (Obwodnica / pot. Piekielnica)

Potok Piekielnica

Höllenberger Bach

Piekielnica (niem. Höllenberger Bach) – potok górski w Sudetach Środkowych w Górach Sowich w woj. dolnośląskim. Górski potok, lewy dopływ Włodzicy o długości około 8,5 km. Składa się z wielu małych potoczków, których źródła znajdują się na wysokości ponad 620 m n.p.m. na południowo-zachodnich stokach Gór Sowich w okolicy Przęłeczy Woliborskiej. Źródłowe potoczki łączą się ze sobą pod Garncarzem i tworzą jeden potok, który wypływając z Gór Sowich w Przygórzu opuszcza rozległe lasy świerkowo-bukowe ...
Piekielnica (niem. Höllenberger Bach) – potok górski w Sudetach Środkowych w Górach Sowich w woj. dolnośląskim. Górski potok, lewy dopływ Włodzicy o długości około 8,5 km. Składa się z wielu małych potoczków, których źródła znajdują się na wysokości ponad 620 m n.p.m. na południowo-zachodnich stokach Gór Sowich w okolicy Przęłeczy Woliborskiej. Źródłowe potoczki łączą się ze sobą pod Garncarzem i tworzą jeden potok, który wypływając z Gór Sowich w Przygórzu opuszcza rozległe lasy świerkowo-bukowe regla dolnego, przekraczając równocześnie granicę Parku Krajobrazowego Gór Sowich a dalej doliną Obniżenia Noworudzkiego płynie w kierunku ujścia do Włodzicy w Nowej Rudzie. Zasadniczy kierunek biegu Piekielnicy jest południowo-zachodni. Jest to potok górski zbierający wody z południowo-zachodnich zboczy Gór Sowich. Potok w większości swojego biegu nieuregulowany o wartkim prądzie wody, średni spadek wynosi 13,3‰. W okresach wzmożonych opadów i wiosennych roztopów, stwarza poważne zagrożenie powodziowe. Kilkakrotnie występował z brzegów podtapiając przyległe do potoku tereny. Wzdłuż Piekielnicy prowadzi wąska widokowa droga lokalna Nowa Ruda – Przygórze. Potok w miejscowości Przygórze otrzymuje bardzo dużą dawkę ścieków komunalnych. W potoku nieliczne występuje pstrąg potokowy.
/Dodał Petroniusz/

Potok Piekielnica widoczny z mostu przy ulicy Czarnej w dzielnicy ...