Jubileusz 750-lecia uprawy winorośli (14.10.1900 r.)
Winobranie 1921
Winobranie 2021
Winobranie 2022

Winobranie (Dni Zielonej Góry)

Weinfest

Winobranie (Dni Zielonej Góry) to doroczna impreza kulturalna odbywająca się w Zielonej Górze na początku września. Trwa najczęściej 9 dni, podczas których trwają zabawy organizowane przez miasto, z których najważniejszym są przedstawienia związane z Królem Winobrania – Bachusem, np. przejazd Bachusa przez miasto lub pożegnanie Bachusa (organizowane na zakończenie Winobrania).

Tradycja Winobrania jest związana z okresem zbierania plonów z winnic zielonogórskich, z których niegdyś słynęło miasto. ...

Tradycja Winobrania jest związana z okresem zbierania plonów z winnic zielonogórskich, z których niegdyś słynęło miasto. Z tego powodu podczas Winobrania najpopularniejszym trunkiem jest właśnie wino, a wśród owoców królują winogrona.

Tradycje winiarskie miasta sięgają prawdopodobnie XII wieku, jednak pierwsza wzmianka w dokumentach o zielonogórskich plantacjach miała miejsce w 1314 roku, kiedy to po ataku zarazy w mieście miejscowa ludność miała się skryć przed pomorem w pobliskich wzgórzach winnych.

Uprawie winorośli na tych terenach sprzyjał umiarkowany klimat (Zielona Góra jest jednym z cieplejszych miast Polski) i pagórkowaty teren Wału Zielonogórskiego.

Pierwsze święto Winobrania odbyło się w październiku 1852 roku.

[z: ]