Wnętrze kościoła

Kościół św. Marcina zbudowany jest na fundamentach kościoła z XVI wieku, który prawdopodobnie został zburzony przed budową obecnego w latach 1771 - 1774. Kościół został zbudowany w stylu barokowym z jedną wieżą i prostokątną nawą. Z powodu dużego natężenia ruchu kołowego, strop oraz ściany kościoła zaczęły pękać. Aby zapobiec zawaleniu się kościół został opasany oraz podniesiono dach zmniejszając nacisk na ściany. Proces pękania został zatrzymany, jednak odnowienie fresków na stropie jest jak na ...
Kościół św. Marcina zbudowany jest na fundamentach kościoła z XVI wieku, który prawdopodobnie został zburzony przed budową obecnego w latach 1771 - 1774. Kościół został zbudowany w stylu barokowym z jedną wieżą i prostokątną nawą. Z powodu dużego natężenia ruchu kołowego, strop oraz ściany kościoła zaczęły pękać. Aby zapobiec zawaleniu się kościół został opasany oraz podniesiono dach zmniejszając nacisk na ściany. Proces pękania został zatrzymany, jednak odnowienie fresków na stropie jest jak na razie poza finansowymi możliwościami mieszkańców. Przy kościele znajduje się nie używany od 1979 roku cmentarz. Naprzeciwko kościoła znajduje się budynek byłej plebanii, obecnie wykorzystywany do celów świeckich.
za

Wnętrze kościoła św. Marcina, widok na ołtarz główny.