Wnętrza

2017 - 2022 Przebudowa budynku Willa Staromiejska

Instytut Patologii (dawny)

Budynek powstał dla Instytutu Patologii. Wzniesiono go w latach 1874-1876, gdy szpital nosił jeszcze nazwę Allerheiligen Hospital. Budowę sfinansowało państwo, a zrealizowana została według projektu znanego wrocławskiego architekta Oskara Knorra, Królewskiego Radcy Budowlanego i Emila Hasenjägera, współautora projektu Dworca Świebodzkiego. Twórcy musieli się kierować szczegółowymi wytycznymi szefa patologów prof. Heinricha Wilhelma Gottfrieda Waldeyera-Herza i jego następcy prof. Juliusa Friedricha ...
Budynek powstał dla Instytutu Patologii. Wzniesiono go w latach 1874-1876, gdy szpital nosił jeszcze nazwę Allerheiligen Hospital. Budowę sfinansowało państwo, a zrealizowana została według projektu znanego wrocławskiego architekta Oskara Knorra, Królewskiego Radcy Budowlanego i Emila Hasenjägera, współautora projektu Dworca Świebodzkiego. Twórcy musieli się kierować szczegółowymi wytycznymi szefa patologów prof. Heinricha Wilhelma Gottfrieda Waldeyera-Herza i jego następcy prof. Juliusa Friedricha Cohnheima. W 1892 r. Instytut przeniósł się na ul. Chałubińskiego, a budynek został przejęty przez szpital.
Po II wojnie światowej urządzono tam m.in. laboratorium i właśnie prosektorium. Działały do 2007 r., potem obiekt stał pusty, aż w 2014 r. cały zabytkowy kompleks kupiła spółka i2 Development. Teraz realizuje tam inwestycję pod nazwą Bulwar Staromiejski. Z rozmachem przebudowuje opuszczony szpital na mieszkania, biura i lokale usługowe.
za GW

Zakład Diagnostyki Laboratoryjnej i Zakład Patomorfologii od strony ...