Wnętrza

Kościół św. Maksymiliana Kolbego

Parafia w wałbrzyskiej dzielnicy Gaj powstała w roku 1996. Jest najmniejszą, pod względem liczebności, wałbrzyską parafią (1900 mieszkańców) i obejmuje obszar trzech dzielnic: Gaju, Glinika Nowego i Osiedla Matylda. Projekt nowego kościoła był gotowy już w roku 1996, a prace budowlane ruszyły w 1997. Architekt musiał tak zaprojektować kościół, aby jego bryła wtapiała się w istniejącą niską zabudowę dzielnicy. Budowa była realizowana systemem gospodarczym. Pierwszą parafialną mszę odprawiono podczas ...
Parafia w wałbrzyskiej dzielnicy Gaj powstała w roku 1996. Jest najmniejszą, pod względem liczebności, wałbrzyską parafią (1900 mieszkańców) i obejmuje obszar trzech dzielnic: Gaju, Glinika Nowego i Osiedla Matylda. Projekt nowego kościoła był gotowy już w roku 1996, a prace budowlane ruszyły w 1997. Architekt musiał tak zaprojektować kościół, aby jego bryła wtapiała się w istniejącą niską zabudowę dzielnicy. Budowa była realizowana systemem gospodarczym. Pierwszą parafialną mszę odprawiono podczas Pasterki w roku 1997. Po osiemnastu miesiącach budowy, w dniu 15.11.1998r., biskup legnicki Tadeusz Rybak dokonał poświęcenia kościoła. Było to pierwsze poświęcenie po II wojnie światowej nowego kościoła w Wałbrzychu. We wnętrzu kościoła umieszczone zostały relikwie patrona parafii - św. Maksymiliana Kolbego.
Opr. na podstawie tygodnika Niedziela nr 32/2004 z 08 sierpnia 2004r.

Kościół św. Maksymiliana Kolbego na Gaju.