Kościół ewangelicki (dawny)

W 1653 roku powstaje w Miodarach parafia ewangelicka. W 1741 powstała ewangelicka szkoła podstawowa. W latach 1826-34 pastorem kościoła staroluterańskiego był Eduard Kellner, który w obronie wiary został w 1834 roku aresztowany na 4,5 roku przez władze pruskie. Przed Bożym Narodzeniem 1834 roku doszło w Miodarach do pacyfikacji kościoła luterańskiego przez 400 żołnierzy królewskich z Wrocławia i Oławy, którzy jakiś czas stacjonowali w Minkowskiem. W 1845 król Fryderyk Wilhelm IV dekretem potwierdził ...
W 1653 roku powstaje w Miodarach parafia ewangelicka. W 1741 powstała ewangelicka szkoła podstawowa. W latach 1826-34 pastorem kościoła staroluterańskiego był Eduard Kellner, który w obronie wiary został w 1834 roku aresztowany na 4,5 roku przez władze pruskie. Przed Bożym Narodzeniem 1834 roku doszło w Miodarach do pacyfikacji kościoła luterańskiego przez 400 żołnierzy królewskich z Wrocławia i Oławy, którzy jakiś czas stacjonowali w Minkowskiem. W 1845 król Fryderyk Wilhelm IV dekretem potwierdził staroluteranom wolność ich wyznania. W 1787 wybudowano kościół ewangelicki a w 1854 plebanię dla pastora.
(...) W browarze ( 1945-46 ) ulokowali się żołnierze sowieccy, którymi dowodził major Byczuk. W tym czasie spalono miodarski dwór i systematycznie niszczono ewangelicki kościół i cmentarz. (...)
Zaczerpnięto ze strony

Miodary. Dom modlitw na rysunku Wernera z 1752 r.