Pustelnia

Cmentarz przykościelny

Kaplica-pomnik poległych w I wojnie światowej

Kaplica

Kościół pątniczy św. Brykcjusza

Kościół św. Brykcjusza w Gościęcinie Bryksach - zabytkowa, drewniana świątynia znajdująca się w powiecie kędzierzyńsko-kozielskim. Należy do parafii Wniebowzięcia NMP w Gościęcinie.
Kościół wybudowano w 1661 (odnowiono w 1880), w miejscu drewnianej kaplicy z 1594, także noszącej wezwanie św. Brykcjusza. Fundatorami byli Marta i Marcin Wolff - magister sztuk wyzwolonych i filozofii, właściciel wolnego sołectwa w Gościęcinie. Usytuowano go poza wsią, na niewielkim wzniesieniu. W sąsiedztwie znajduje ...
Kościół wybudowano w 1661 (odnowiono w 1880), w miejscu drewnianej kaplicy z 1594, także noszącej wezwanie św. Brykcjusza. Fundatorami byli Marta i Marcin Wolff - magister sztuk wyzwolonych i filozofii, właściciel wolnego sołectwa w Gościęcinie. Usytuowano go poza wsią, na niewielkim wzniesieniu. W sąsiedztwie znajduje się źródło (studnia św. Brykcjusza), któremu przypisuje się właściwości lecznicze, oraz dawna pustelnia (sprzed 1870), zamieniona obecnie na schronisko, a także dwie kaplice - neoromańska z 1870 oraz poświęcona poległym w Wielkiej Wojnie z 1916. Cała okolica określana jest przez miejscową ludność jako Bryksy.

Źródła kultu św. Brykcjusza w tej okolicy nie są do końca znane - być może przywieźli go koloniści z Flandrii w XIII wieku. Prawdopodobnie wzrost ruchu pątniczego do źródła był przyczyną budowy obecnego kościoła. Pomocniczy biskup wrocławski Franz Karl Neander konsekrował go w 1764.
Świątynia jest orientowana, konstrukcji zrębowej na podmurówce. Wzniesiono ją na planie krzyża o trójbocznie zamkniętych ramionach i części zachodniej, dłuższej od pozostałych, z niewielką kruchtą. W północnej części umieszczono zakrystię, wydzieloną niską ścianką. Prostokątne drzwi wejściowe posiadają stare okucia. Zewnętrzne ściany pokryto gontem, podobnie jak dachy o konstrukcji siodłowej, na niższych kalenicach z wielobocznymi połaciami. Pośrodku znajduje się ośmioboczna wieżyczka na sygnaturkę z baniastym hełmem i latarnią, zwieńczona krzyżem.
Wnętrze kościoła nakryte jest pozornymi sklepieniami kolebkowymi. W tęczy znajduje się barokowy krzyż z Chrystusem. Wyposażenie ołtarza głównego (obraz Matki Boskiej z Dzieciątkiem) i rzeźb świętych pochodzi z XVII wieku, podobnie jak barokowa, marmurowa płyta nagrobkowa. W bocznym ołtarzu umieszczono obraz św. Brykcjusza autorstwa Jana Bartela z 1896. Z tego samego roku pochodzi obraz przedstawiający chrzest Jezusa w Jordanie. Chór muzyczny wsparto na czterech słupach. Za również ciekawy opis z legendami i aktualnymi fotografiami kościoła na stronie
Pokaż więcej Pokaż mniej
  • Około 2 km na zachód od wsi Gościęcin (niem. Kostenthal) przy drodze do miejscowości Kózki, na małym wzgórzu wznosi się drewniany kościółek pod wezwaniem św. Brykcjusza

Rysunek zespołu pątniczego Bryksy wykonany z natury przez nieznanego ...
    Zespół pątniczy Bryksy od strony zachodniej. Pocztówka wydana ...