Przystanek kolejowy Wrocław Karłowice wąskotorowy (nie istnieje)

Haltepunkt Carlowitz, Breslau Karlowitz

Dawne nazwy przystanku: Carlowitz (1899 r.), Breslau Carlowitz (1927 r.), Breslau Karlowitz (1930 r.), Wrocław Karłowice (1945 r.), Wrocław Karłowice Wąsk. (1946 r.).

Peron ziemny przystanku Karłowice znajdował się najpierw przed skrzyżowaniem ulic Żmigrodzkiej (Trachenbergerstrasse) i Kasprowicza (Korsostrasse). Ze względu na bliskie sąsiedztwo głównej stacji i przystanku w Różance przez większość funkcjonowania kolejki posiadał status przystanku na żądanie. Oprócz peronu ziemnego nie było tu ...

Peron ziemny przystanku Karłowice znajdował się najpierw przed skrzyżowaniem ulic Żmigrodzkiej (Trachenbergerstrasse) i Kasprowicza (Korsostrasse). Ze względu na bliskie sąsiedztwo głównej stacji i przystanku w Różance przez większość funkcjonowania kolejki posiadał status przystanku na żądanie. Oprócz peronu ziemnego nie było tu żadnych obiektów. W 1917 r. z powodu nierentowności kolejki dyrekcja podjęła decyzję o likwidacji przystanku uzasadniając ją ponadto powodami technicznymi (zbieg torowiska). Po wojnie, w październiku 1927r., w wyniku presji mieszkańców rozwijającej się osady oraz w związku z utworzeniem w pobliżu koszarów wojskowych, zdecydowano się na przywrócenie przystanku w Karłowicach. Natomiast na początku 1937 r. w związku z poszerzeniem szosy podjęto decyzję o przeniesieniu go na nowe miejsce, które umiejscowiono 100 m dalej, tuż za skrzyżowaniem ówczesnych Korso-Allee z Trachenbergerstraße. Po drugiej stronie ul. Żmigrodzkiej znalazł się przystanek biegnącej równolegle linii tramwajowej oraz przystanek omnibusu.

W latach 1946-1950 przystanek wykazywany w rozkładach jazdy, ale nie zatrzymywał się tu pociag! Od 1952 r. przywrócono przystanek, choć niektóre źródła twierdzą że nie zatrzymywały się tu pociągi - jednakże zdjęcie z początku lat 60. pokazuje urządzony przystanek i pasażerów oczekujących na podjazd wagonu motorowego. Po zamknięciu odcinka wrocławskiego starotorze kolejki wykorzystano do budowy linii tramwajowej łączącej Karłowice z Poświętnym. W terenie po przystanku pozostała willa (tzw. stara willa na polance), przy której była wiata przystankowa. Przebieg chodnika od ul. Żmigrodzkiej w kierunku ul. Pieszej prowadzi dziś tak jak dawniej linia kolejowa. (moose za kleinbahn.prv.pl)

Polanka oraz w oddali Karłowice z lotu ptaka widziane od zachodu. ...
    Kolejka wąskotorowa na Karłowicach Większość czekających bardziej ...