Kościół Narodzenia NMP (poddany translokacji )

1576 r.

Początki miejscowości sięgają co najmniej XIV w., w 1394 roku po raz pierwszy w dokumentach został wymieniony kościół parafialny w Kościeliskach .
W miejscowości Kościeliska jeszcze w latach 60-tych XX w. znajdował się drewniany kościół parafialny Nawiedzenia NMP, pochodzący z 1576 r. W 1947 r. obok niego wzniesiono murowany kościół i opuszczona stara świątynia zaczęła popadać w ruinę na szczęście ocalono ten piękny zabytek i przeniesiono go do miejscowości Gwoździany (woj. śląskie, powiat ...
W miejscowości Kościeliska jeszcze w latach 60-tych XX w. znajdował się drewniany kościół parafialny Nawiedzenia NMP, pochodzący z 1576 r. W 1947 r. obok niego wzniesiono murowany kościół i opuszczona stara świątynia zaczęła popadać w ruinę na szczęście ocalono ten piękny zabytek i przeniesiono go do miejscowości Gwoździany (woj. śląskie, powiat lubliniecki - gmina Pawonków ) - mozna go zobaczyć na stronie . Późnogotyckie i barokowe wyposażenie przeniesiono do nowego kościoła Nawiedzenia NMP w miejscowości Koscieliska.

Kościeliska - zajazd, dwór, szkoła, kościół
    Kościeliska. Drewniany kościół zbudowany w 1576 r. Przeniesiony, ...