Dom Spokojnej Starości (d. dwór)

Schloss Kostellitz

XIX w.

Dwór w Kościeliskach został zbudowany w połowie XIX w. Budynek należał do rodu hrabiów von Jordan, mieszkał w nim zarządca ich dóbr w Kościeliskach. W drugiej połowie XIX wieku dobra te (ponad 480 ha pól i lasów, trzy folwarki i leśniczówka oraz dwór) zostały włączone do dóbr koronnych królewsko-cesarskiej rodziny von Hohenzollern (prawdopodobnie w drodze dziedziczenia lub posagu), do której należały aż do 1945 r. Po II WŚ pola i folwarki, łącznie z dworem zostały przejęte przez PGR, a lasy zostały ...
Dwór w Kościeliskach został zbudowany w połowie XIX w. Budynek należał do rodu hrabiów von Jordan, mieszkał w nim zarządca ich dóbr w Kościeliskach. W drugiej połowie XIX wieku dobra te (ponad 480 ha pól i lasów, trzy folwarki i leśniczówka oraz dwór) zostały włączone do dóbr koronnych królewsko-cesarskiej rodziny von Hohenzollern (prawdopodobnie w drodze dziedziczenia lub posagu), do której należały aż do 1945 r. Po II WŚ pola i folwarki, łącznie z dworem zostały przejęte przez PGR, a lasy zostały włączone do PP "Lasy Państwowe". Po likwidacji PGR-u, opuszczony budynek niszczał. Po 2010 r. przejął go prywatny inwestor, wyremontował i przebudował na prywatny "Dom Spokojnej Starości" [SyG]

Kościeliska - zajazd, dwór, szkoła, kościół
    Kościeliska. Drewniany kościół, dwór, nowa szkoła i leśniczówka.