Pałac Ścinawa (d. zamek)

Burg, Schloss Georgendorf

Nie istnieje

Zamek stał we wschodniej części obecnego miasta, a niegdyś poza jego murami. Obecnie miejsce to jest porośnięte drzewami i krzakami, a częściowo (od wsch.) zalane przez rzekę Zimincę, która zmieniła koryto. Nie zachował się żaden ślad zamku choć jeszcze przed wojną stał na jego miejscu pałac, w którym wykryto mury zamkowe. Nie wiadomo jak zamek wyglądał, ale na pewno był otoczony wałami, fosą zasilaną wodą z Zimnicy i mokradłami.

W 1757 r. na miejscu zamku postawiono dwukondygnacyjny barokowy ...

W 1757 r. na miejscu zamku postawiono dwukondygnacyjny barokowy dwór zwany Georgendorferschloss. Przy budowie wykorzystano mury zamkowe. Następnie ok. 1880 r. dwór został przebudowany przez radcę królewskiego Bernharda von Löppera w neorenesansowy pałac, w którym w 1932 r. natrafiono w piwnicach i na piętrze fragmenty murów gotyckich pochodzących zapewne z zamku. Podczas II wojny światowej obiekt został zniszczony. Rozebrano go w latach 50-60 tych XX w.

Opis za -

Na drugim planie w miejscu drzew stał pałac, który został zniszczony ...