Szkoła Podstawowa im. Żołnierzy II Armii Wojska Polskiego

Kommunikanten-Stift, Katholischen Kinderheim, Szkoła Podstawowa im. II Armi Wojska Polskiego

Budynek obecnej szkoły ma bardzo ciekawą historię, sięgającą jeszcze XIX wieku. W 1870 roku proboszczem parafii katolickiej został Wenacjusz Kreuz. Parafia skupiała wiele okolicznych wiosek, a dzieci z powodu wielkich odległości musiały uczęszczać do szkół ewangelickich. Budynek szkoły został wybudowany w sąsiedztwie kościoła. Z czasem zorganizowano w nim dom dla sierot. Mieszkały tu dzieci z Osłej, Iwin, Wilczego Lasu, Gromadki i z innych okolicznych wsi. W 1892 roku proboszcz Kreuz dobudował do ...
Budynek obecnej szkoły ma bardzo ciekawą historię, sięgającą jeszcze XIX wieku. W 1870 roku proboszczem parafii katolickiej został Wenacjusz Kreuz. Parafia skupiała wiele okolicznych wiosek, a dzieci z powodu wielkich odległości musiały uczęszczać do szkół ewangelickich. Budynek szkoły został wybudowany w sąsiedztwie kościoła. Z czasem zorganizowano w nim dom dla sierot. Mieszkały tu dzieci z Osłej, Iwin, Wilczego Lasu, Gromadki i z innych okolicznych wsi. W 1892 roku proboszcz Kreuz dobudował do wschodniego i zachodniego skrzydła budynku kolejne pomieszczenia. Zamieszkały tu sieroty i porzucone dzieci przybyłe z całego Dolnego Śląska. Do roku 1924 przez sierociniec przeszło aż 477 dzieci. Miały tutaj bardzo dobre warunki. Od 1909 roku w wychowaniu dzieci pomagały, przybyłe z Wrocławia, siostry z kongregacji św. Jadwigi. Trudności finansowe związane ze skutkami I wojny światowej spowodowały upadek sierocińca, który później nie został już odtworzony.
W 1953 budynek opuściły siostry zakonne.
W latach 1982-1986 odbyła się gruntowna przebudowa budynku szkolnego. Dobudowano II piętro i zmieniono całkowicie układ pomieszczeń dostosowując je do potrzeb szkolnych. Wybudowano również nowe obiekty sportowe (boiska oraz bieżnię).
W 1988 roku szkoła otrzymała sztandar oraz imię II Armii Wojska Polskiego (przez Tomaszów przebiegał jej szlak bojowy). Zaczerpnięto ze strony

Tomaszów Bolesławiecki na pocztówce początku XX w. Kościół ewangelicki, ...
    Tomaszów Bolesławiecki - kosciół, szkoła i dawny sierocicniec.