Kamienica nr 12 (d. hotel)

Schade`s Hotel, Münzer`s Hotel, Hotel Piast, Piwnica Pod Pretekstem

Kamienica nr 12 przy pl. Wyzwolenia w Nowej Soli to dawny hotel. W połowie XIX i na początku XX wieku, po wyburzeniu starych domów, przy placu wzniesiono nowe 2-4 kondygnacyjne kamienice, z parterem przeznaczonym na działalność handlową. Jednym z budynków był hotel Schade (później Münzer). Po wojnie hotel wielokrotnie zmieniał swoją funkcję. Najpierw znajdowała się w nim m.in. siedziba Polskiej Partii Socjalistycznej. W roku 1952 administrację obiektem przejęło Miejskie Przedsiębiorstwo Gospodarki ...
Kamienica nr 12 przy pl. Wyzwolenia w Nowej Soli to dawny hotel. W połowie XIX i na początku XX wieku, po wyburzeniu starych domów, przy placu wzniesiono nowe 2-4 kondygnacyjne kamienice, z parterem przeznaczonym na działalność handlową. Jednym z budynków był hotel Schade (później Münzer). Po wojnie hotel wielokrotnie zmieniał swoją funkcję. Najpierw znajdowała się w nim m.in. siedziba Polskiej Partii Socjalistycznej. W roku 1952 administrację obiektem przejęło Miejskie Przedsiębiorstwo Gospodarki Komunalnej, które po remoncie uruchomiło w nim Hotel Piast (nazwę nadano w roku 1954). W latach 60. hotel był remontowany. Od roku 1974 w zarządzie Lubuskiego Przedsiębiorstwa Gospodarki Turystycznej LUB-TOUR w Zielonej Górze. Od lat 80. dawny hotel nie był użytkowany aż do roku 1993, gdy zakupił go prywatny inwestor. Dzisiaj jest to kamienica mieszkalno-usługowo-handlowa.
/Petroniusz w oparciu o Nowosolskie ulice, tom 5, Muzeum Miejskie w Nowej Soli, 2015/

Rynek w Nowej Soli. Od prawej: dawne kamienice nr 6 i nr 8, kamienica ...