Dom nr 8

Haus Holtei ?

Książka adresowa podaje, że mieszkał tu w 1924 r. rzeźbiarz Anton Hornig, (właścicielem budynku był Franz Rauer). Prawdopodobnie mieszkał tu już wcześniej, bo w 1912 r., książka adresowa podaje adres: Schlosserstrasse 253 a. Zaś w 1937 r. rzeźbiarz mieszkał przy ul. Kościuszki 15, prawdopodobnie wynajmował mieszkanie od miasta. Zmarł 25 sierpnia 1938 r. uwidoczniony w katolickiej księdze zmarłych, przeżył 89 i 6 miesięcy. Jego żona Teresa zmarła 26 marca 1945 r. przeżyła 85 lat i 7 miesięcy, mieszkała ...
Książka adresowa podaje, że mieszkał tu w 1924 r. rzeźbiarz Anton Hornig, (właścicielem budynku był Franz Rauer). Prawdopodobnie mieszkał tu już wcześniej, bo w 1912 r., książka adresowa podaje adres: Schlosserstrasse 253 a. Zaś w 1937 r. rzeźbiarz mieszkał przy ul. Kościuszki 15, prawdopodobnie wynajmował mieszkanie od miasta. Zmarł 25 sierpnia 1938 r. uwidoczniony w katolickiej księdze zmarłych, przeżył 89 i 6 miesięcy. Jego żona Teresa zmarła 26 marca 1945 r. przeżyła 85 lat i 7 miesięcy, mieszkała przy Kościuszki 15. Z. Waluś.

Karl Katzer informuje, że jego warsztat szewski znajduje się przy ...
    Widok od strony ul. Zamkowej.