Kamień upamiętniający Alfreda Fischera

Nie istnieje

2 wrzesńia 1905 roku, w rocznicę bitwy pod Sedanem, poświęcono kamień upamiętniający śmierć Alfreda Fischera, poległego 17 czerwca w Niemieckiej Afryce Południowo-Zachodniej. Szeregowiec Fischer był jednym z wielu ochotników z legnickiego regimentu grenadierów walczących w Afryce pod wodzą gen. Lothara von Trotha przeciwko powstaniu Hererów. Blok czarnego marmuru, ufundowany przez 1. Kompanię Regimentu Grenadierów, ustawiony na strzelnicy wojskowej, posiadał inskrypcję informującą o okolicznościach ...
2 wrzesńia 1905 roku, w rocznicę bitwy pod Sedanem, poświęcono kamień upamiętniający śmierć Alfreda Fischera, poległego 17 czerwca w Niemieckiej Afryce Południowo-Zachodniej. Szeregowiec Fischer był jednym z wielu ochotników z legnickiego regimentu grenadierów walczących w Afryce pod wodzą gen. Lothara von Trotha przeciwko powstaniu Hererów. Blok czarnego marmuru, ufundowany przez 1. Kompanię Regimentu Grenadierów, ustawiony na strzelnicy wojskowej, posiadał inskrypcję informującą o okolicznościach bohaterskiej śmierci Fischera. Pomnik nie zachował się.

Za:Grażyna Humeńczuk,, Legnickie pomniki przed II wojną światową''

Kamień upamiętniający Alfreda Fischera oraz niezidentyfikowany ...