Kąpielisko miejskie

Städt. Badeanstalt

Założone przed IIWŚ kąpielisko miejskie Kargowej nad brzegiem Obrzycy (dawna Faul Obra) działało do roku 1960. Po zamknięciu obiektu służył on jedynie wędkarzom i kajakarzom, zarastając trawą i sitowiem. W roku 2011 władze Kargowej podjęły się reaktywowania kąpieliska. W lipcu 2011r. nawieziono 700 ton drobnego piasku, wybudowano pomost, pięć altan ogrodowych, parking, boisko do piłki plażowej, piaskownicę. W planach na rok 2012 jest budowa muszli koncertowej. Na wybudowanie kompleksu rekreacyjnego ...
Założone przed IIWŚ kąpielisko miejskie Kargowej nad brzegiem Obrzycy (dawna Faul Obra) działało do roku 1960. Po zamknięciu obiektu służył on jedynie wędkarzom i kajakarzom, zarastając trawą i sitowiem. W roku 2011 władze Kargowej podjęły się reaktywowania kąpieliska. W lipcu 2011r. nawieziono 700 ton drobnego piasku, wybudowano pomost, pięć altan ogrodowych, parking, boisko do piłki plażowej, piaskownicę. W planach na rok 2012 jest budowa muszli koncertowej. Na wybudowanie kompleksu rekreacyjnego gmina wydała w sumie 160 tys. zł. Prace były współfinansowane z funduszu Lokalnej Grupy Działania Regionu Kozła.
Film z budowy kąpieliska: .

Kargowa - kąpielisko na rzece Obrzycy