Budynek biurowy (d. łaźnia)

Wieża ciśnień

Kamieniołom Bolko I
Osiedle Bolko

Cementownia Bolko (dawna)

Zementfabrik

Istnieje częściowo

W Nowej Wsi Królewskiej w 1901 roku uruchomiono kolejną cementownię - Bolko - własność spółki Gogolin-Gorasdzer Kalk und Cement Werke AG. Zakład produkował 1400 ton rocznie. (Autor: Krystyna Piecuch, kwartalnik ogólnopolski "Renowacje i zabytki nr 3 (35) 2010"). Cementownia Bolko bazowała na suchej technologii wytwarzania cementu klasy 250 oraz 350.
Podczas II wojny światowej w pobliskich kamieniołomach i w samej cementowni zatrudnieni byli angielscy i amerykańscy jeńcy wojenni. Oprócz wyrobu cementu ...
Podczas II wojny światowej w pobliskich kamieniołomach i w samej cementowni zatrudnieni byli angielscy i amerykańscy jeńcy wojenni. Oprócz wyrobu cementu na potrzeby przemysłu wojennego, jedna z hal cementowni została przystosowana do produkcji części do samolotów wojskowych - wózków na bomby lotnicze. Po wojnie, tutejszy cement (jako jedyny, co świadczy niewątpliwie o jego bardzo wysokiej jakości) - posłużył do odbudowy, zniszczonego podczas wojny, Zamku Królewskiego w Warszawie !! Cementownia Bolko swoją działalność zakończyła w styczniu 1979 roku. Pobliski kamieniołom był użytkowany jednak znacznie dłużej. Urobek kolejką wąskotorową wywożono do oddalonej o 5 km cementowni Groszowice. Dnia 11 lipca 1997 roku podczas pamiętnej powodzi 1000-lecia woda z przepływającej nieopodal Odry zalała wyrobisko. Proces zalewania kamionki trwał kilka godzin. Fakt ten przyczynił się niestety do zamknięcia działającego jeszcze wtedy zakładu - cementowni Groszowice. Pod wodą znalazła się ogromna koparka marki Skoda, tory kolejki wąskotorowej, urządzenia zasilające, podwozie niemieckiej przedwojennej parowej koparki firmy MENK, której żaden palnik acetylenowo-tlenowy nie był w stanie wcześniej pociąć !
W ostatnim okresie terenem tym zainteresował się Urząd Miasta Opola. Z powstałego projektu wynika, że ma tutaj powstać miejsce wypoczynku dla mieszkańców miasta. Już w tym celu przeprowadzono wstępną rekultywację terenu. Nurkowie z zawodowej straży pożarnej pocięli i wyciągneli zalaną koparkę. Wyrównano drogi dojazdowe. Niewątpliwie z powstania nowego akwenu wodnego bardzo zadowoleni są okoliczni wędkarze. Za:

Cementownia Bolko. Fot. "Oppelner Heimat-Kalender".
    Cementownia "Bolko", hala pieców obrotowych.