Portal północny

Nordportal

Dalszą budowę w latach 1370-1378 prowadził mistrz Conrad z Krakowa, którego pobyt w Legnicy jest potwierdzony do roku 1390. Z tego okresu pochodzą portale głównego wejścia do świątyni po stronie zachodniej i północnej. W tympanonie portalu północnego kościoła umieszczono około 1370-1380 roku scenę „Pokłon trzech króli”. Centralną postacią tej kompozycji jest Madonna z Dzieciątkiem i św. Józefem. Po lewej stronie rześbiarz umieścił Trzech Króli, którzy oddają pokłon Chrystusowi, składając Mu dary. ...
Dalszą budowę w latach 1370-1378 prowadził mistrz Conrad z Krakowa, którego pobyt w Legnicy jest potwierdzony do roku 1390. Z tego okresu pochodzą portale głównego wejścia do świątyni po stronie zachodniej i północnej. W tympanonie portalu północnego kościoła umieszczono około 1370-1380 roku scenę „Pokłon trzech króli”. Centralną postacią tej kompozycji jest Madonna z Dzieciątkiem i św. Józefem. Po lewej stronie rześbiarz umieścił Trzech Króli, którzy oddają pokłon Chrystusowi, składając Mu dary. Obok nich dwaj żołnierze pilnują trzech koni. W pobliżu koni skrada się „dziki człowiek”. Nad głowami postaci unosi się w obłoku Anioł. Na samej górze znajduje się Duch Święty w postaci gołębicy. Królowie: Kasper, Melchior i Baltazar są patronami podróżnych, zwłaszcza tych, którzy odbywają ostatnią drogę. Umiejscowienie tego portalu w pobliżu placu targowego i na terenie przykościelnego cmentarza, w wyraśny sposób miało wskazywać każdemu ostatnią drogę ziemskiego życia. Figury obu Apostołów św. Piotra i Pawła umieszczone są na bocznych filarach, zamykających scenę pokłonu Trzech Króli.

Za:
Najpełniejszy chyba zakres informacji o portalu podaje Janusz Kłębowski, Tympanon z przedstawieniem ,,Pokłonu Trzech Króli'' w Legnicy [w]:Szkice Legnickie X, 1981.

Późnoromański portal, który później (w XIX w., ok. 1895 r.) został ...
    [Nordportal]-Portal północny katedry w Legnicy.
    Portal północny świątyni.
    komentarze: 0
    Detale architektonivzne pod figurą św. Piotra - http://dolny-slask.org.pl/810539,foto.html?idEntity=555210 ...
    Portal północny.
    Fragment portalu północnego w legnickiej katedrze.