Korty tenisowe

Kompleks hotelowo-restauracyjny Villa Park

Schloss, Villa Prondzynski

Constans von Prondzynski (prezes spółki cementowni Groszowice) wybudował swoją rezydencję w latach 1892-1896 jako zespół rezydencjalno-parkowy. Rezydencja wyposażona była w telefon, centralne ogrzewanie, prąd elektryczny. W zachowanych wnętrzach został wykonany remont konserwatorski z przystosowaniem do funkcji restauracji z pokojami gościnnymi. Piękny strop drewniany salonu, piece, wystrój architektoniczny, zachowana oryginalna stolarka okienna i drzwiowa są atutem tworzącym charakter miejsca. Autor: ...
Constans von Prondzynski (prezes spółki cementowni Groszowice) wybudował swoją rezydencję w latach 1892-1896 jako zespół rezydencjalno-parkowy. Rezydencja wyposażona była w telefon, centralne ogrzewanie, prąd elektryczny. W zachowanych wnętrzach został wykonany remont konserwatorski z przystosowaniem do funkcji restauracji z pokojami gościnnymi. Piękny strop drewniany salonu, piece, wystrój architektoniczny, zachowana oryginalna stolarka okienna i drzwiowa są atutem tworzącym charakter miejsca. Autor: Krystyna Piecuch, kwartalnik ogólnopolski "Renowacje i zabytki nr 3 (35) 2010"

Groszowice - willa na tle cementowni.
    Groszowice. Stacja kolejowa, kościół, willa przy ul. Czołgały ...