Reklamy

Budynek nr 62-64

Luisen-Hof (1918), Louisenhof (1926)

Wybudowany przed 1867 r. W latach 1917-1924 właścicielem Zajazdu Ludwiki był Ludwig Mueller. Obiekt przypisany był do Seitenbergstrasse nr 56. W 1937 r. mieszka tu Klara Mueller. W hotelu funkcjonowała kawiarnia-restauracja. W latach dwudziestych (1925 r.) mieściła się tu sala modlitw lądeckich żydów. Pisze o tym Richard Hauck "Bad Landeck....". str. 111. Wg lądeckiej prasy (Landecker Stadtblatt und Nachrichten. z 1925 r. nr 45) nabożeństwa odbywały się w piątek o zmierzchu i w sobotę o godz. 10 ...
Wybudowany przed 1867 r. W latach 1917-1924 właścicielem Zajazdu Ludwiki był Ludwig Mueller. Obiekt przypisany był do Seitenbergstrasse nr 56. W 1937 r. mieszka tu Klara Mueller. W hotelu funkcjonowała kawiarnia-restauracja. W latach dwudziestych (1925 r.) mieściła się tu sala modlitw lądeckich żydów. Pisze o tym Richard Hauck "Bad Landeck....". str. 111. Wg lądeckiej prasy (Landecker Stadtblatt und Nachrichten. z 1925 r. nr 45) nabożeństwa odbywały się w piątek o zmierzchu i w sobotę o godz. 10 rano. W pierwszej połowie lat 30 XX w. gmina starozakonnych (chazarów) w Lądku wahała się w granicach 25-28 osób. Żydzi byli właścicielami między innymi hoteli, pensjonatów. Np. Kościuszki 17 (hotel Emma), Paderewskiego 3, 5. 6 (Rybniczanka, Janina, Pralnia). Rodzina Cracauer do 1938 r. była posiadaczem willi Puschel - obecna Wanda przy Bema 4, rodzina Haber posiadała hotel Aurora. Starozakonni mieli jadalnię koszerną przy obecnej Kościuszki 42 (Paulinenhof), wcześniej w hotelu Emma i Jistel, (obecnie gdzie stoi Złoty Łan). W 1936 r. żydów mieszkało w Lądku tylko 13. W 1922 r. społeczność żydowska powołała zarząd, który do tej pory był filią w Kłodzku. Powstał cmentarz na południe od cmentarza ewangelickiego. 11 lutego 1937 r. gmina została rozwiązana przez władzę narodowych socjalistów. Więcej Po 1945 r. budynek przeznaczony na mieszkania komunalne. OD 2015 r zarządzane przez wspólnotę mieszkaniową. Z. Waluś.

Dawny hotel Louisenhof i teatr zdrojowy.
    Hotel - pension Louisenhof w ówczesnym Lądku.