Kamienica nr 4

XIX

W 1924 r. właścicielem kamienicy był Erben Schmidtsche. W 1937 r. mieszkały tu cztery osoby. W latach 50-70 XX w. ciastkarnia PSS, później prywatny zakład cukierniczy Anatola Kuźmińskiego. Rada Miasta wyraża zgodę na nabycie prawa własności 5-ciu lokali mieszkalnych i 1-go niemieszkalnego, znajdujących się w budynku położonym w Lądku- Zdroju, przy ul. Kościelnej 4, działka oznaczona geodezyjnym numerem 353/3 (AM-5), obręb Stare Miasto o pow. 0,0143 ha stanowiących własność prywatną. W zeszłorocznym ...
W 1924 r. właścicielem kamienicy był Erben Schmidtsche. W 1937 r. mieszkały tu cztery osoby. W latach 50-70 XX w. ciastkarnia PSS, później prywatny zakład cukierniczy Anatola Kuźmińskiego. Rada Miasta wyraża zgodę na nabycie prawa własności 5-ciu lokali mieszkalnych i 1-go niemieszkalnego, znajdujących się w budynku położonym w Lądku- Zdroju, przy ul. Kościelnej 4, działka oznaczona geodezyjnym numerem 353/3 (AM-5), obręb Stare Miasto o pow. 0,0143 ha stanowiących własność prywatną. W zeszłorocznym pożarze kamienic zniszczeniu uległ m.in. budynek usytuowany przy ul. Kościelnej 4. Znajdujące się w nim lokale stanowią własność prywatną. W związku z tym, że Gmina Lądek- Zdrój planuje odbudowę zniszczonych w pożarze budynków komunalnych, a przedmiotowa nieruchomość znajduje się pomiędzy nimi (zabudowa zwarta), zasadne jest jej nabycie. Łączna wartość lokali zgodnie ze sporządzonymi przez rzeczoznawcę majątkowego operatami szacunkowymi wynosi 143 000,00 zł (sto czterdzieści trzy tysiące 00/100). Właściciele lokali wyrazili wstępną zgodę na zaproponowaną przez Burmistrza Lądka- Zdroju cenę stanowiącą 50 % ich wartości. W jednej z ksiąg wieczystych przedmiotowych lokali widnieje wpis o ostrzeżeniu dot. wszczęcia egzekucji z nieruchomości, w związku z tym nabycie nastąpi dopiero po wykreśleniu niniejszego wpisu. Z informacji pozyskanej od właściciela, jak i dokonującego wpisu wynika, że jest on już nieaktualny i zostanie usunięty do czasu zawarcia aktu notarialnego. 30 maja 2018 r. Na podstawie BIP Ladek. Dodał. Z . Waluś. Od 8 sierpnia 2018 r . budynek jest własnością miasta Lądek.

Lądek, ul. Kościelna nr 2,4,6.
    Lądek, ul. Kościelna nr 2 do 8.