Bocznica szlakowa WPHO / Bocznica do gazowni miejskiej

W 1922 r. do gazowni wybudowano bocznicę kolejową, wykonawcą była firma Thiele&Maiwald. Do przeciągania wagonów z węglem (koksem)służyła lokomotywa spalinowa. Tor bocznicy był prowadzony przez obecny skład węgla na ul. Korfantego, oraz omijał willę Nocon (Korfantego 1) od strony potoku Jodlownik i przecinał ul. W. Korfantego. Jedyny widoczny fragment tej bocznicy to betonowe "wybrzuszenie" koryta potoku, widoczne tuż przy moście w ciągu ul. Śląskiej. Jeszcze w latach 80-tych w jezdni ul. Korfantego ...
W 1922 r. do gazowni wybudowano bocznicę kolejową, wykonawcą była firma Thiele&Maiwald. Do przeciągania wagonów z węglem (koksem)służyła lokomotywa spalinowa. Tor bocznicy był prowadzony przez obecny skład węgla na ul. Korfantego, oraz omijał willę Nocon (Korfantego 1) od strony potoku Jodlownik i przecinał ul. W. Korfantego. Jedyny widoczny fragment tej bocznicy to betonowe "wybrzuszenie" koryta potoku, widoczne tuż przy moście w ciągu ul. Śląskiej. Jeszcze w latach 80-tych w jezdni ul. Korfantego widoczne były szyny kolejowe. Do chwili obecnej istnieją tory "wtopione" w utwardzony plac składu wegla.

Normalnotorową bocznicę od linii głównej do gazowni miejskiej ...
    Kłodzko, widok na twierdzę. Po prawej stronie widać betonowe nabrzeże ...