Stacja gazowa nr 16/2028
Stacja gazowa 16/3121
Stacja gazowa 16/3189
Stacja gazowa 16/3188

Dom nr 9a (d. gazownia)

Gaswerk

Sprawę budowy zakładu gazowniczego poruszano na posiedzeniu rady miasta w pażdzierniku 1919 r. (LuN nr 87). Siedziba dawnej gazowni. Żetony . 8 maja 1921 roku spółka gazownicza z Berlina rozpoczęła swoją działalność (na swój koszt) w pobliżu dworca kolejowego w Lądku. W pierwszych miesiącach 1947 r. władze Lądka zadecydowały o rozbudowie gazowni. Zaciągnięto pożyczkę w Banku Kredytowym w Poznaniu w wysokości 500 tys. zł. Część pieniędzy dała ...
Sprawę budowy zakładu gazowniczego poruszano na posiedzeniu rady miasta w pażdzierniku 1919 r. (LuN nr 87). Siedziba dawnej gazowni. Żetony . 8 maja 1921 roku spółka gazownicza z Berlina rozpoczęła swoją działalność (na swój koszt) w pobliżu dworca kolejowego w Lądku. W pierwszych miesiącach 1947 r. władze Lądka zadecydowały o rozbudowie gazowni. Zaciągnięto pożyczkę w Banku Kredytowym w Poznaniu w wysokości 500 tys. zł. Część pieniędzy dała Komisja Uzdrowiskowa, a resztę zabezpieczyć miał tzw. fundusz amortyzacyjny gazowni. W okresie poprzedzającym budowę nowego pieca, od 1 stycznia do 31 maja 1948 r. zdolność produkcyjna zakładu wynosiła 75 tys. m3 gazu, co było niewiele w stosunku do aktualnej liczby mieszkańców. Na dzień 17 stycznia 1949 r. przedsiębiorstwo posiadało 512 abonentów. Budowę nowego pieca rozpoczęto 25 maja, zakończono 3 sierpnia, a gaz popłynął z niego 13 września 1949 r. W pierwszej połowie lat siedemdziesiątych XX w. lądecka sieć gazownicza został podłączona do sieci ogólnopolskiej, kilka lat później rozebrano urządzenia starej gazowni. Obecnie Polska spółka gazownictwa posiada na terenie Lądka siec dystrybucyjną dług. ponad 45 km., przyłączy- 630 szt., 11 stacji gazowych I i II stopnia. Na podstawie różnych materiałów oprac. Z. Waluś.

Wykład publiczny zorganizowany w Blauer Hirsch na temat gotowania ...
    Ogłoszenie budowanej gazowni w Lądku, ukazało się we wrześniu ...