Budynek nr 3

Pavel, Franz, Karpeinsterstrasse 17, Hedwigstrasse 228 (1912) r.

Na wcześniejszych mapach dom występuje jako Gruener Berg (1890,1892.) Nazwa Pavel (chyba nazwa od Idy Pavel) pojawia się pierwszy raz na mapie z 1902 r. W 1912 r. właścicielką był Ida Pavel. Później nazwano ją Franz (1926 r.). Właścicielem w latach 20 XX w. był szewc Josef Musil (zmarł w 1933 r w wieku 55 lat, katolik). Książka adresowa z 1937 r. podaje, że w budynku mieszkały trzy rodziny. Wyżej wymieniony szewc, zegarmistrz, kelner. W 1942 r wzmiankowana jest Maria Musil, która wynajmowała pokoje, ...
Na wcześniejszych mapach dom występuje jako Gruener Berg (1890,1892.) Nazwa Pavel (chyba nazwa od Idy Pavel) pojawia się pierwszy raz na mapie z 1902 r. W 1912 r. właścicielką był Ida Pavel. Później nazwano ją Franz (1926 r.). Właścicielem w latach 20 XX w. był szewc Josef Musil (zmarł w 1933 r w wieku 55 lat, katolik). Książka adresowa z 1937 r. podaje, że w budynku mieszkały trzy rodziny. Wyżej wymieniony szewc, zegarmistrz, kelner. W 1942 r wzmiankowana jest Maria Musil, która wynajmowała pokoje, dom przypisany był do Jadwigi 3. Obecnie budynek jest własnością kilku rodzin.

Villa Pavel.
    Reklama pensjonatu.