Kaplica Ofiarowania Jezusa w Świątyni

Darstellung Jesu im Tempel

Kaplica Ofiarowania Pana Jezusa Bogu Ojcu – skromna w swoim wystroju i kształcie. Scena figuralna przedstawia Marię trzymającą w wyciągniętych rękach małego Jezusa i podającą Go kapłanowi. Na ścianie kaplicy znajduje się marmurowa tablica z wyrytym nazwiskiem rodziny, która ufundowała kaplicę – Wrobel z Wrocławia i data – 1939.
Źródło: . Inny opis: Kaplica Ofiarowania Jezusa w Świątyni powstała w pierwszej połowie XX w. (poświęcona w 1939 roku) ...
Źródło: . Inny opis: Kaplica Ofiarowania Jezusa w Świątyni powstała w pierwszej połowie XX w. (poświęcona w 1939 roku) w stylu uproszczonego neobaroku i neorenesansu.
Regularną bryłę murowanej, otynkowanej budowli, założonej na planie ośmioboku, nakrywa dach namiotowy z czerwonej blachy. Detale architektoniczne wykonano z jasnego kamienia. Elewacje opniają arkady, wsparte na półkolumnach.
W skromnym wnętrzu, krytym sufitem, na cokole przy jednej ze ścian, w strefie wydzielonej drewnianą balustradą, ustawiono drewnianą grupę rzeźbiarską, ukazującą klęczącą Maryję, ofiarującą Dzieciątko Jezus kapłanowi.
Kaplica jest dziełem budowniczego Wittiga z Barda oraz kłodzkiego rzeźbiarza Franza Josefa Wagnera

Kaplice różańcowe na Górze Różańcowej w Bardzie Śląskim. W górnym ...