Kaplica zesłania Ducha Świętego

Heilige Geist-Kapelle

Kaplica Zesłania Ducha Świętego – neoromańska, ze sceną zesłania Ducha Świętego, projekt J. Hankego z Kłodzka. W sumie jest tutaj trzynaście postaci z charakterystycznymi językami ognia nad głowami. Kaplica bogato zdobiona malowidłami na ścianach i sklepieniu.
Źródło: i M.Kuchciak. inny opis : Kaplica zesłania Ducha Świętego powstała na początku XX w. z inicjatywy o. Schwetera (poświęcona w 1913 roku). Styl budowli nawiązuje do historyzujących ...
Źródło: i M.Kuchciak. inny opis : Kaplica zesłania Ducha Świętego powstała na początku XX w. z inicjatywy o. Schwetera (poświęcona w 1913 roku). Styl budowli nawiązuje do historyzujących form neoromańskich, połączonych z elementami modernistycznymi.
Kaplica wzniesiona została z czerwonej cegły, z detalami architektonicznymi z jasnego kamienia; kryta dachówką.
Wnętrze, przesklepione częściowo spłaszczoną kopułą, posiada bogatą dekorację malarską o ornamentalnym i figuralnym charakterze, na którą składają się m.in. sceny kazania św. Piotra w dniu Zesłania Ducha Świętego i mowa św. Pawła na Aeropagu w Atenach, wymalowane na półkolistych szczytowych polach nad apsydą i przedsionkiem. W wyodrębnionej, podwyższonej przestrzeni apsydy, dodatkowo odgrodzonej metalową balustradą, zaaranżowana została, jak w teatrze, rozbudowana scena Zesłania Ducha Świętego, z centralnie usytuowaną figurą Maryi i symetrycznie ustawionymi postaciami 12 Apostołów.
Kaplica została wykonana przez budowniczego Josepha Haukego z Wrocławia. Wystrój i wyposażenie wnętrza są dziełem rzeźbiarza Johannesa Baumeistra z Wrocławia i malarza Richarda Richtera z Kłodzka.

Kaplice różańcowe na Górze Różańcowej w Bardzie Śląskim. W górnym ...
    "Kaplica różańcowa - Zesłanie Ducha Świętego"