Wnętrza budynku "D" (socjalno-magazynowego)

Dźwig towarowy

Budynek "D" (socjalno-magazynowy)

Flügel 26-28, piecownia do wypału cegieł, modelarnia i odlewnia form gipsowych

Istnieje częściowo

Budynek "D" - na planie z roku 1942 oznaczony jest jako Flügel 26-28. Z roku 1956 pochodzą dokumenty, zgodnie z którymi w obiekcie działała wówczas piecownia do wypału cegieł z trzema piecami (tzw. kopulakami). Oprócz pieców "przecinających" wszystkie kondygnacje na I piętrze mieściły się biura i szatnia a na II - rymarnia. Na początku lat 70. XX w. budynek pełnił już funkcje magazynowo-socjalne, znajdowała się również w nim modelarnia, odlewnia i suszarnia form gipsowych. Inne znane funkcje budynku ...
Budynek "D" - na planie z roku 1942 oznaczony jest jako Flügel 26-28. Z roku 1956 pochodzą dokumenty, zgodnie z którymi w obiekcie działała wówczas piecownia do wypału cegieł z trzema piecami (tzw. kopulakami). Oprócz pieców "przecinających" wszystkie kondygnacje na I piętrze mieściły się biura i szatnia a na II - rymarnia. Na początku lat 70. XX w. budynek pełnił już funkcje magazynowo-socjalne, znajdowała się również w nim modelarnia, odlewnia i suszarnia form gipsowych. Inne znane funkcje budynku do magazyn surowców i magazyn techniczny.

Budynki fabryki porcelany " Wałbrzych".
    Budynek w którym znajdują się łaźnie i szatnie.