Zakład produkcyjny Nutricia Opole

Oppelner Getreide- und Malzkaffeefabrik (OGM, OGEKA), Ferdinand Bohm & Co.

W 1946 roku na pozostałościach niemieckiej fabryki kawy utworzono oddział Zjednoczonych Fabryk Cykorii Ferd. Bohm & Co i Gleba, której produktem była kawa zbożowa. Od 1960 roku fabryka została przemieniona w Opolskie Zakłady Koncentratów Spożywczych, a od 1951 roku oprócz kawy produkowała także zupy w proszku i ryż preparowany. Zakłady podjęły także współpracę z Instytutem Matki i Dziecka i od 1962 roku do produkcji wprowadzono pierwsze odżywki sypkie oraz konserwy przeznaczone dla dzieci. Kolejną ...
W 1946 roku na pozostałościach niemieckiej fabryki kawy utworzono oddział Zjednoczonych Fabryk Cykorii Ferd. Bohm & Co i Gleba, której produktem była kawa zbożowa. Od 1960 roku fabryka została przemieniona w Opolskie Zakłady Koncentratów Spożywczych, a od 1951 roku oprócz kawy produkowała także zupy w proszku i ryż preparowany. Zakłady podjęły także współpracę z Instytutem Matki i Dziecka i od 1962 roku do produkcji wprowadzono pierwsze odżywki sypkie oraz konserwy przeznaczone dla dzieci. Kolejną ważną datą w historii zakładów jest rok 1973, kiedy to zaczęto produkować kultową kawę zbożową Inkę. Jednak to żywność dla dzieci stała się główną specjalizacją zakładów. W 2007 roku fabryka została kupiona przez firmę Nutricia należącą do grupy Danone. Aktualnie w fabryce Nutricia w Opolu powstają mleka modyfikowane oraz żywność wspierająca rozszerzanie diety najmłodszych – kaszki, posiłki, przeciery i musy owocowe.

Reklama opolskiej kawy zbożowej.
    Dawny wygląd główny wjazd do obecnego zakładu Nutricia wtedy BOHM ...